Almahír

Hírek az Apple háza tájáról, olyasvalakitől, akinek azért halvány fogalma van a dolgokról.

Címkék

BeszéljükMac

Nincs megjeleníthető elem

MacNN

Nincs megjeleníthető elem

Daring Fireball

Nincs megjeleníthető elem

Ars Technica Infinte Loop

Nincs megjeleníthető elem

AppleInsider

Nincs megjeleníthető elem

A multi-touch kiaknázatlan lehetőségei

2008.07.04. 18:26 - Pók

Címkék: apple iphone technológia

Hivatalos szabadalmi bejelentések tanúbizonysága szerint az Apple jó néhány olyan multi-touchos megoldást is kifejlesztett, amik jelenleg (még?) egyetlen termékükben sem találhatók meg: ilyen a felhasználó testrészeinek felismerése, a körömmel való érintés megkülönböztetése, illetve egy módszer a bonyolultabb gesztusok begyakoroltatására.

Az AppleInsider jó szokása szerint kutakodott egy keveset az amerikai szabadalmi hivatal honlapján, és megint talált néhány érdekességet.

2007 január 3-án, egy héttel az előtt, hogy Jobs bejelentette volna az iPhone-t, az Apple számtalan szabadalmi kérvényt nyújtott be, az AppleInsider szerint azzal a céllal, hogy az egész multi-touch interfészt levédessék. Ám e kérvények között eddig meg nem valósult technológiák is felbukkannak.

Az egyik szabadalmi beadvány a képernyőn megérintett (vagy megközelített) pixelek elemzésével felismerné a felhasználó kölönböző testrészeit (és adott esetben elvörösödne? — a szerk.).  Jelenleg a készülék elsötétíti a képernyőjét, ha észleli a felhasználó arcának a közelségét, de a szabadalom szerint arra is képes lehetne, hogy felébredjen, ha érzi, hogy megfogták (hogy elővegyék a zsebből), illetve figyelmen kívül hagyhatná, ha valaki véletlenül rátenyerel.

Egy másik megoldás különböző menüket vagy egyéb kezelői elemeket hívna elő attól függően, hogy az érintést bőr okozta-e, vagy élettelen tárgy. A felhasználó például a szokásos tapogatás közben néha a körmével is hozzáérhetne a képernyőhöz, és ezzel más funkciókat aktiválna.
 Opening a menu using fingernails
Menü aktiválása körömmel az Apple szabadalmi beadványa szerint

A cég gondolt arra az eshetőségre is, ha esetleg egyes multi-touch-gesztusok túl bonyolulttá kezdenének válni ahhoz, hogy mindenki számára egyértelműek legyenek. Jelenleg a multi-touchcsal ellátott MacBook gépeken kis videók segítik a tanulást, de az Apple egyik szabadalmi kérvénye szerint egy oktatórendszer vezetné végig a felhasználókat a különböző ujjmozdulatokon, színes csíkokkal követve a leírt útvonalat, közben egy kéz ábráján demonstrálva a helyes módszert, és a kezdeti "gyakorló" fázisban audiovizuális vagy szöveges visszajelzésekkel értékelve a tanulás eredményességét.

Az AppleInsider ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az eddig meg nem valósult fejlesztések nem szükségszerűen jeleznek előre későbbi termékeket; könnyen lehet, hogy az Apple egyszerűen csak minden fejlesztést le akart védetni, ami addig az eszébe jutott.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://almahir.blog.hu/api/trackback/id/tr17553561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PalotasB. · http://boldizsar.palotas.eu/ 2008.07.08. 11:50:21

Multi-touchban nekem a Microsoft Surface jön be nagyon. Az egyik tök jó dolog benne, hogy különböző tárgyak spéci vonalkódokat (pontkódokat igazából) kaphatnak, és így a rendszer képes felismerni a felüleére helyezett tárgyakat. Olyasmi, mint az Apple első említett szabadalma, a testrészfelismerős. Tök jó videók vannak róla mindenfelé, ha van egy kis szabadidőd nézd meg őket.
www.microsoft.com/surface/videos.html#gid=news&vid=n2
gizmodo.com/tag/surface
www.engadget.com/tag/surface
Üdv

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.07.08. 12:31:53

Hát, javasolnám ezt a cikket (bár eléggé elfogult a Microsofttal szemben): www.roughlydrafted.com/RD/RDM.Tech.Q2.07/BE8D0C58-313E-453E-9E8B-D443BE6E1DDE.html

Úgy tűnik, a Surface tipikus Microsoft-marketinges megoldás. Megijednek a konkurenciától, gyorsan bemutatnak valamit, ami majd valamikor a távoli jövőben fog megjelenni (újabban inkább irreálisan közeli határidőt szabnak, ami aztán éveket csúszhat, lásd a Vista (amit 2002. végére, 2003. elejére ígértek). Sokszor aztán "el is felejtik" szállítani a terméket, mint pl. a mindenre univerzális megoldást jelentő Cairót, amivel teleígérgették a kilencvenes éveket, aztán egyszer csak lefújták.

A Surface igazából semmi újdonságot nem tartalmaz, sokan csináltak már hasonló dolgot. A "dominós" vonalkód pedig azt a mentalitást tükrözi, ami annyira idegen pl. az Apple-től: ugyan miért ragasztgatna egy felhasználó matricákat a készülékeire, csak azért, hogy egy gép felismerje azokat?! Oldja meg nélkülük, akkor legyen nagy újítás!

Érdekes egyébként a Delicious Library nevű (már évek óta kapható) Mac-szoftver, ami a Macintosh webkamerája elé tartott (!!) könyveket és DVD-ket felismeri a vonalkódjukról, így segít otthoni katalógust készíteni. Matricák ragasztgatása nélkül.

www.delicious-monster.com/

Szóval én nem fűznék nagy reményeket a Surface-hez. Mikor volt a Microsoftnak nagy dobása utoljára? Két sikeres termékük van, a Windows meg az Office. Minden más, amibe belefognak, rengeteg veszteséget termel (még az Xbox is). A Vista csúfos kudarc, és egyedül a hardvergyártókkal kötött zseniális megállapodásoknak köszönhető, hogy mindenki "automatikusan" megveszi, valahányszor PC-t vásárol.

Bár pénzügyileg még roppantul sikeres cég, már régóta senki nem tekint a Microsoftra úgy, mint akitől új felfedezéseket, találmányokat, komoly technológiai újításokat várhatnánk.

De természetesen örülnék, ha mindez tévedésnek bizonyulna, és a redmondi mamutcég végre előállna valami fantasztikus dologgal...

PalotasB. · http://boldizsar.palotas.eu/ 2008.07.09. 12:26:14

Ejnye, nem néztél utána a dolgoknak és úgy szidod...
Már 5+ éve fejlesztik a Surface-t, nem hinném h bármilyen konkurencia hatására. Épp ezekben a hónapokban jelent meg Amerikában. Lévén nem egy sima számítógép, egyelőre csak a nagyobbak kapnak belőle, tömegtermelés még nem nagyon van. Jelenleg pár AT&T üzletben láthatsz belőle és egy bizonyos Vegasi kaszinóban. Élő, működő példányokat of course. (A cikk amit linkeltél prehisztorikus, nyilván innen hitted h ez is egy Cairo/Vista megjelenésű valami lesz.)

Kik is csináltak még hasonlót? A webkamera-felismeri-a-vonalkódot dolog teljesen más. Egyvalamire képes, vonalkódokat ismer fel. Ez olyan nagy szám? Csak egy adatbázis meg egy vonalkódfelismerő algoritmus kell. Hűha.

Az, hogy van előtted egy asztallap, amire ráhelyezel egy mobiltelefont és felismeri, automatikusan csatlakozik hozzá, az szvsz tök jó. Az, hogy ráhelyezhetsz bármit, pl egy borospoharat, aminek a vonalkódjával felismeri a felszolgált bort, és infókat szolgáltat róla, az szvsz tök jó. Az, hogy van benne igazi multi-touch (nem iPhone vagy MacBook TouchPad-féle max két ujjas) és többen dolgozhatnak rajta egyszerre, az szvsz tök jó. Az, hogy ez sokkal több, mint ma bármilyen számítógép, az szvsz tök jó.

Apple vs vonalkód... Egy ilyen egyszerű kis probléma tényleg határt szab nekik? Nagy cég, wifis kameráknál, mobiloknál, hitelkártyáknál*, stb. meg tudják oldani, h a gyártó ráhelyezze helyetted a spéci vonalkódot, ha kell egyáltalán. Ha belegondolsz, ez a leglogikusabb megoldás, az Apple is pont így csinálta volna.
*Nem biztos, hogy mindegyiknél kell vonalkód, csak hogyha több ugyanolyan tárgyat kell megkülönböztetni.


"Bár pénzügyileg még roppantul sikeres cég, már régóta senki nem tekint a Microsoftra úgy, mint akitől új felfedezéseket, találmányokat, komoly technológiai újításokat várhatnánk."
Csak te nem tekintesz rá úgy, vagy tényleg senki se? A k+f központjaik igenis jók.

Üdv :-)

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.07.09. 17:03:54

Oké, meggyőztél, majd ha lesz pár szabad órám, jobban utánanézek. Köszi!
süti beállítások módosítása