Almahír

Hírek az Apple háza tájáról, olyasvalakitől, akinek azért halvány fogalma van a dolgokról.

Címkék

BeszéljükMac

Nincs megjeleníthető elem

MacNN

Nincs megjeleníthető elem

Daring Fireball

Nincs megjeleníthető elem

Ars Technica Infinte Loop

Nincs megjeleníthető elem

AppleInsider

Nincs megjeleníthető elem

Luxusszállókban és óceánjárókon nyomul az Apple

2008.08.20. 02:05 - Pók

Címkék: apple piac technológia ipod touch

Az Apple sorra cserkészi be a luxusszállókat és -hajókat üzemeltető cégeket – írja Daniel Eran Dilger, a hírhedt Mac-fanatikus grafomán az AppleInsider weboldalon (Prince McLean álnéven). Az Apple céges ügyfelekre szakosodott értékesítői iMac, Mac Pro, Mac mini, sőt Xserve gépek ezreit adják el a vendéglátóipar prémium kategóriás szereplőinek, különösebb médiafelhajtás nélkül.

A cikkből úgy tűnik, szépen találkozik kereslet és kínálat: egyre több luxuskategóriás vendéglátóipari cég szeretne az informatikai és multimédiás szolgáltatások terén kitűnni vetélytársai közül, miközben az Apple azon van, hogy minél több igényes és jómódú potenciális ügyfél láthassa gépeit működés közben.

Így például a Fontainebleau Resorts hotelcég a nemrég megvásárolt Miami Beach-i szállodájának mind az ezernégyszáz szobájában 24-collos iMacet fog elhelyezni, akárcsak a jövőre elkészülő, 2,9 milliárd dollárt érő, 63 emeletes Las Vegas-i luxushoteljének valamennyi, szám szerint 3889 lakosztályában.

Dilger több szállodaláncot is említ cikkében, de talán még érdekesebb a Royal Caribbean International hajótársaság, aminek a tengerjáró óriáshajóin már három éve megkezdődött a Macintoshok telepítése. A vállalat két, 2009-10-ben vízre szálló, minden idők legnagyobb személyszállító hajóiként a történelembe bevonulni készülő Oasis Class hajója is komplett Apple-alapú utasinformációs rendszerrel fog büszkélkedni. Az egyenként minimum 5400 férőhelyes és 1,24 milliárd dollárt kóstáló luxushajókra több ezernyi felhasználói gépet és több szekrénynyi Xserve szervert szállít majd az Apple.

 

A Macintoshok mind külsejük, mint tudásuk alapján alkalmasak rá, hogy a luxusügyfeleket személyre szabott  interaktív információs szolgáltatásokkal kényeztessék el – írja Dilger. Ebben segítségükre van a Nanonation nevű, információs kioszkokra szakosodott cég is. Bradley Walker, a cég alapító-vezérigazgatója szerint érdemes az Apple Store boltok vonzerejét reprodukálnia egy szállodának, ha szeretné a "digitális demográfiai réteget" megnyerni magának.

Úgy néz ki, Walker nem a levegőbe beszél. Míg a legtöbb információs kioszkmegoldás webes alapú, a Nanonation igen elegáns, szép, interaktív grafikus felületeket készít (kihasználva a Mac OS X grafikai lehetőségeit, pl. a villámgyors fejlesztést lehetővé tevő Quartz Composert [felhasználói demóvideó itt]), és olyan komplex megoldásokat szállít, mint a "digitális szobaszerviz", ami segít a szállóvendégeknek programokat, utazásokat szervezni, elmagyarázza nekik a közlekedést, sőt a digitális tévéadásokat is rendszerezi, de még az együtt utazó ismerősök közötti csetet is lehetővé teszi.

A létesítményekben való eligazodást segítő, óriásképernyős információs rendszereket is vezérelnek Macintoshok a Nanonation megoldásaiban, akárcsak virtuális fitnesszedzőt, egyes vendégeket megbeszélt programokra figyelmeztető rendszert, vagy éttermi rendeléseket felvevő és továbbító megoldásokat. A nagyobb képernyőket Mac Pro gépek irányítják, a kisebb kijelzőkhöz elegendő egy Mac mini is.

Dilger szerint a Macintosh mellett szólt annak könnyű konfigurálhatósága és fenntartása is. Csak egy példa: a Nanonation luxushajókra kerülő rendszere képes teljesen újraformázni ezer Macintosht, és ugyanazt a 3,5 gigabájtos rendszerkonfigurációt feltelepíteni rájuk – mindezt öt percen belül!

Az iPod touch mint "hordozható kioszk" is komoly érdeklődést vált ki a vendéglátóiparban: nemcsak szebb és elegánsabb a vetélytársainál, de a médialejátszást, webböngészést is támogatja, és – ami a legfontosabb – a céges alkalmazások gyors fejlesztését is. (Az Apple által működtetett szoftverfejlesztői program céges változata lehetővé teszi alkalmazások házon belüli telepítését, az iTunes App Store megkerülésével.) Így a luxusszállodák és -hajók ügyfelei hamarosan kölcsönkapott iPod touchokkal járkálhatnak majd, és a készülék segítségével tájékozódhatnak, értesülhetnek szórakozási és egyéb lehetőségekről, sőt akár italokat is rendelhetnek. Dilger idézi Walkert, aki szerint nagyon izgalmas, amit az Apple művel a céges fejlesztői programjával, így a Nanonation is szorgosan fejleszt az iPod touch platformra.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://almahir.blog.hu/api/trackback/id/tr99623999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k.a. wobe 2008.08.21. 10:32:07

lehet, hogy pont erről volt szó, de mekkora ötlet lenne ha a vendégek nem étlapot kapnának egy étteremben, hanem egy itouch -ot, első körben kiválasztják a nyelvet, ráböknek arra, amit akarnak enni, a rendelést wifin elküldi a konyhának, a többi meg már a megszokott módon menne :D

k.a. wobe 2008.08.21. 10:32:44

kicsit többet járnék szerintem éttermbe :)
süti beállítások módosítása