Almahír

Hírek az Apple háza tájáról, olyasvalakitől, akinek azért halvány fogalma van a dolgokról.

Címkék

BeszéljükMac

Nincs megjeleníthető elem

MacNN

Nincs megjeleníthető elem

Daring Fireball

Nincs megjeleníthető elem

Ars Technica Infinte Loop

Nincs megjeleníthető elem

AppleInsider

Nincs megjeleníthető elem

Nyomógombos iPhone várható egy éven belül?

2008.07.02. 07:36 - Pók

Címkék: vélemény iphone állítólag

Végre egy jó zaftos iPhone-pletyka: a Register szerint Steve Jobs játszadozik a gondolattal, hogy fizikai billentyűzettel ellátott iPhone-modellt vezessen be, üzleti felhasználók számára.

A Reg szokásosan idegesítő stílusában megírt cikk azt állítja, egy (természetesen) névtelen forrásra hivatkozva, hogy a telefon több holmi kósza gondolatnál: már létezik működő prototípusa, valamiféle "előcsúsztatható" billentyűzettel, amit Jobs mutogat is egyes (szintén meg nem nevezett) mobilcégek vezetőinek, arról faggatva őket, hogy hány darabot rendelnének ilyen iPhone-ból, ha az tényleg a piacra kerülne.

A cikk szerint ugyan kiváló az érintőképernyős billentyűzet, de ezt sokan soha nem fogják megtudni, mert (előítéleteik és preferenciáik miatt) ki sem próbálják, nem is adnak esélyt az iPhone-nak. Az Apple pedig ezt nem engedheti meg magának.

A Register írása arra is kitér, hogy az új iPhone-verzió legkorábban egy év múlva jelenhet meg. Ha valóban megvalósul, fő célcsoportja azok a vállalati ügyfelek lesznek, akik nagy mennyiségben rendelnek munkatársaik (és nem elsősorban vezetőik számára) mobiltelefonokat. Állítólag ez a célcsoport nagyon ragaszkodik az igazi, kézzelfogható billentyűzethez. A spekulatív írás nem győzi hangsúlyozni, hogy ezzel együtt az iPhone mai változata is megmaradna, mivel a (nem üzleti) felhasználók körében nagyon népszerű ez a forma.

[Almahír-kommentár]  Papíron akármilyen remek ötlet egy olyan billentyűzet, ami bármilyen formát felvehet, és csak akkor jelenik meg a képernyőn, amikor szükség van rá – a valós életben ez a megoldás könnyen fejlődési zsákutcának bizonyulhat. Rengeteg a mellégépelés, és ezt az Apple sem tagadja; tökéletlen javítószoftverrel igyekszik ezen segíteni. Írás közben állandóan a képernyőre kell meredni, és lehetetlenség vakon gépelni, ami elég nagy baj. Az Almahír szerkesztősége egy emberként imádkozik egy fizikai billentyűzetért: tapasztalatunk szerint a legbénább QWERTY is könnyebben és gyorsabban használható a legjobb érintőképernyőnél. Persze aki maximum egy SMS-t akar írni egyszerre, és nem szeretne mondjuk az iPhone-ját blogírásra használni, az elégedett lehet a jelenlegi megoldással. Ugyanakkor az iPhone valójában egy komplett számítógép (teljesítményében vetekszik egy tízéves iMackel), amit ma indokolatlanul korlátoz használhatatlan billentyűzete. Viszont érdekes kérdés lenne, miben térne el egymástól a két iPhone-változat működése: a fizikai billentyűzet sok új lehetőséggel járna, amit bűn lenne kihasználatlanul hagyni.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://almahir.blog.hu/api/trackback/id/tr28549009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

r0mantik 2008.07.02. 12:39:57

Na csak kikerult fooldalra;)

TrappedInTheCloset 2008.07.02. 12:50:08

erre a hírre várok már az iPhone 1.0 megjelenése óta :)

rockjano 2008.07.02. 13:05:04

...és sok lehetőséget el is venne. Biztos hogy vastagabb nehezebb lenne és nincs applikációhoz és nyelvhez igazodó billentyű kiosztás.

nem tudom nem-e valami plussz hozzákapcsolható külső billentyűzet persze megfelelően kis méretben volna-e a megoldás??? És ezt akkor lehetne lokalizált billentyűkiosztással árulni???

jano

_tx_ 2008.07.02. 13:10:14

Miért ne lehetne nyelvhez illeszkedő (pl. magyar) kiosztás? Az Apple-nek ez nem kerül semmibe, hiszen (1) a SW lokalizált amúgyis (2) a Leopard - amelynek lebutított változata az iPhone-on fut - tudja a magyar karaktereket kezelni

Ráadásul az Apple a laptopjait és a billentyűzeteit is lokalizálja bill. kiosztás szempontjából, pedig ott az OS nem kap magyar felületet, mint az iPhone menürendszere...

fynndafrail 2008.07.02. 13:55:02

Ez pont olyan műbalhé mint amikor azon finnyogtak a pc-buzi hülyegyerekek hogy az Apple már nem épít floppyt a gépeibe :-)

Ugyan már, micsoda baromság lenne egy komplett billentyűzetet csatolni hozzá. Nem ez az út. Inkább tökéletesíteni kell az érintőképernyőt.

Dottoc 2008.07.02. 14:27:01

Milyen hír már ez, nincs ápriis elseje...

Hónapok óta használom az iPhone-omat, és nem tévesztek gépelés közben. SMS-t korábban sem gépeltem vakon, annyit nem írok soha.

De ha kézbe kapok egy nyomógombos cuccot, azonnal kőkorszak érzésem van. Visszalépés lenne, illogikus, az Apple nem használ régi technológiát... Az új firmware bőven ad a vállalati ügyfeleknek is, a nyomógomb baromság.

Blogot és regényt meg notebook-on, asztali gépen ír az ember.

theshadow · http://hackstock.blog.hu/ 2008.07.02. 14:28:00

Őszintén szólva én nem repdesnék az örömtől külső, előcsúsztatható billentyűzet hallatán. Nem is hiányzott eddig sem.
A vakon gépelésről csak annyi jutott eszembe, hogy a megjelenítés és a keyboard közel van egymáshoz és csak úgy tudom elképzelni, ha nem is a telefont nézem, hanem mondjuk ki az ablakon vagy a megbeszélésre figyelek, ilyenkor pedig nem szoktam amúgy sem gépelni.

boond 2008.07.02. 14:37:14

Üssetek meg hugyozzatok le!
Nekem kellene billentyüzet!

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.07.02. 14:58:37

Gondolom, még ha megjelenne ez a billentyűzet, akkor sem lenne kötelező használni. Jó eséllyel megmaradna az érintős is.

Az igazi megoldás szerintem ez lenne, bár kicsit sci-fibe illő:
www.macrumors.com/2007/11/01/apple-researching-touch-surface-keyboard/

Itt az Apple egy olyan szabadalmi kérvényt nyújtott be, ami szerint a sík felületű érintőképernyőből gombok emelkedhetnének ki, amikor szükség van rájuk. Ez egyesítené a tapintható billentyűzet használhatóságát az érintőképernyős "rajzolt" billentyűzet rugalmasságával.

Úgy tűnik, a közeljövőben sajnos nem ezt tervezi az Apple.
süti beállítások módosítása