Almahír

Hírek az Apple háza tájáról, olyasvalakitől, akinek azért halvány fogalma van a dolgokról.

Címkék

BeszéljükMac

Nincs megjeleníthető elem

MacNN

Nincs megjeleníthető elem

Daring Fireball

Nincs megjeleníthető elem

Ars Technica Infinte Loop

Nincs megjeleníthető elem

AppleInsider

Nincs megjeleníthető elem

Bukott motoros roller tervezője lesz az Apple új design-főnöke?

2008.07.07. 17:38 - Pók

Címkék: apple technológia állítólag

Nem tudjuk, mi lesz Jonathan Ive-val, a dizájnguruval, ha igaz a hír, és a Segway jelenlegi technikai igazgatója (CTO-ja), Doug Field, tényleg átigazol az Apple-höz, mint "terméktervezési elnökhelyettes" (Vice President of Product Design).

Mivel a hír egyetlen forrása a Segway kissé béna fóruma, az Almahír óvatosságra int a további spekulációkkal kapcsolatban egészen addig, amíg az Apple meg nem erősíti az információt.

Úgy tűnik, Doug jövőbeli pozíciója most még betöltetlen az Apple-nél; Jonathan Ive beosztása "első elnökhelyettes" (Senior Vice President), a területe pedig az "ipari formatervezés" (industrial design). Doug Field talán nem is a formával, hanem inkább funkcionális tervezéssel fog foglalkozni — különösen, miután sokan emlékeznek még Steve Jobs hírhedt megjegyzésére a Segway formájával kapcsolatban: "Szerintem szar!" ("I think it sucks!").

A Segway egyébként egy méregdrága (USA: 5145-6175$; Franciaország: 6400-7200€), rengeteg helyen betiltott, 20 km/h sebességre képes, 10-40 km hatótávolságú motoros roller. 4-10 óráig kell tölteni az akkumulátorát, és kb. 50 kiló a súlya. A fentiek eléggé megkérdőjelezik praktikusságát, ám figyelemre méltó technikai megoldásokat tartalmaz: minden körülmények között megőrzi az egyensúlyát, ami első ránézésre varázslatnak tűnik, ám erről valójában két számítógép és fél tucatnyi érzékelő gondoskodik, amik másodpercenként százszor ellenőrzik a jármű pozícióját.

A Segwayt 2001. decemberében jelentették be, egetverő médiafelhajtás kíséretében. Eleinte nem árulták el a termék pontos mibenlétét, csak hogy a közlekedéssel lesz kapcsolatos. Steve Jobs az elsők között látta, és megjegyezte: szerinte hamarosan e találmány köré fogják építeni a városokat. Mások szerint az internethez mérhető lesz a jelentősége; a feltalálója gazdagabb lesz Bill Gatesnél, és így tovább.

Nos, ehhez képest a valóság kissé kiábrándító. Évi 40 ezer eladott példány volt a cél, bár a cég ennél is többet, 50-100 ezer darabot szeretett volna értékesíteni az első 13 hónapban. Ehhez képest 2007-ig összesen 30 ezer Segway talált gazdára.

Vajon miért alkalmazza az Apple egy ilyen csődtömeg technikai vezetőjét? Bizonyára hamarosan kiderül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://almahir.blog.hu/api/trackback/id/tr75557545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása