Almahír

Hírek az Apple háza tájáról, olyasvalakitől, akinek azért halvány fogalma van a dolgokról.

Címkék

BeszéljükMac

Nincs megjeleníthető elem

MacNN

Nincs megjeleníthető elem

Daring Fireball

Nincs megjeleníthető elem

Ars Technica Infinte Loop

Nincs megjeleníthető elem

AppleInsider

Nincs megjeleníthető elem

Mit tudunk Steve Jobs egészségi állapotáról? Kérdezz-felelek

2008.06.17. 11:47 - Pók

Címkék: apple piac steve jobs

Miért ekkora téma most Steve Jobs egészsége?

Amikor Jobs június 9-én, az Apple nemzetközi fejlesztői konferenciáján (WWDC) nyilvánosan bejelentette a 3G-s iPhone-t, többeknek feltűnt, hogy a vezérigazgató csontsoványra fogyott, és egyébként sem nem tűnt túl egészségesnek. A Wall Street Journal egy rövid cikkecskében megemlítette a Jobszal kapcsolatos aggodalmakat, és egyben közölte egy Apple-szóvivő kommentárját is, miszerint Jobs csak elkapott valami "közönséges fertőzést", és nem érezte túl jól magát az utóbbi pár hétben, de hála az antibiotikumoknak, már lábadozik.

Mindez azért kevéssé megnyugtató, mert Steve Jobst 2004-ben hasnyálmirigyrákkal operálták. A műtét után írt és nyilvánosságra hozott leveléből kiderült, hogy a betegsége nem a viszonylag gyakori és rendkívül rossz kilátásokat (egy évnél rövidebb várható élettartamot) jelentő adenocarcinoma volt, hanem egy nagyon ritka, műtéttel jól gyógyítható neuroendokrin daganat, ami sem kemoterápiát, sem sugárkezelést nem igényel. Jobs a műtét után egy hónapnyi lábadozást követően visszatért az Apple élére.

Egészségi állapota nem is volt téma egészen 2006-ig, amikor szintén a WWDC-n elmondott beszéde után találgatások röppentek fel hirtelen fellépett feltűnő soványságáról, és arról is, hogy a beszéd egyesek szerint szokatlanul nagy részét engedte át az Apple egyéb funkcionáriusainak, tehát lehet, hogy nem érezte magát elég erősnek a másfél órás szerepléshez. Az Apple akkor cáfolta, hogy Jobsnak bármi baja lenne. Az azóta eltelt két évben el is ültek az ezzel kapcsolatos aggodalmak, Jobs pedig számtalanszor jelent meg a nyilvánosság előtt. Aztán két hete robbant a "bomba".


Tényleg olyan rosszul nézett ki Jobs idén június 9-én?

Ezt mindenki döntse el magának a fent belinkelt cikkek képei alapján. A konferencia résztvevői közül páran azt mondják, hogy kimondottan betegnek tűnt, mások szerint csak sovány volt, mint a műtétje óta általában.

Mindenesetre köztudomású, hogy a rák egyike azon betegségeknek, amiktől nagyon le lehet fogyni, és szerkesztőségünk laikus véleménye szerint Jobs valóban ijesztően sovány.


Akkor kiújult a rákja?

Elképzelhető. Legalábbis ettől fél most mindenki. Az Apple által említett "közönséges fertőzés" nemigen magyarázná Jobs fogyását (legfeljebb állítólagos gyengeségét, levertségét), ezért úgy tűnik, a cég hallgat Jobs testsúlyproblémájáról — már ha az egyáltalán létezik.


Van más magyarázat?

Igen, egyesek szerint a fogyás Jobs műtétjének az utóhatása. A Fortune tudni véli, hogy Jobs az úgynevezett Whipple-eljáráson esett át, aminek során a hasnyálmirigy fejrészét eltávolítják, majd a szerv megmaradt részét, valamint a patkóbelet, a gyomrot és a vékonybelet sebészileg összekötik, hogy az emésztőszervrendszer működőképes maradjon.
A cikk szerint a műtét után a páciens élete megváltozik:

Az emésztési problémák mellett a páciensek gyakran elvesztik testsúlyuk 5-10%-át az eljárást követően, ám a testtömeg az esetek túlnyomó többségében egy-két éven belül stabilizálódik — nyilatkozta Dr. Dilip Parekh, a Dél-Kaliforniai Egyetem daganat- és endokrin sebészeti osztályának vezetője, aki már több mint száz Whipple-műtétet hajtott végre. "A páciensek egy kis hányada azonban állandó súlycsökkenéssel és alacsony energiaszinttel küszködik, és gyakran nem igazán tudjuk meghatározni, hogy miért" — mondja az orvos —  "De ha aktívak maradnak, és megfelelően táplálkoznak, semmi okuk nincs rá, hogy ne élhessenek normális életet."


Amennyiben Jobs valóban ilyen műtéten esett át, az tényleg megmagyarázhatja, hogy miért fogyott le ennyire.


Miért, lehet, hogy nem is ilyen műtétje volt?

Lehet. Sem az Apple, sem Jobs nem beszélt soha a műtét részleteiről, ezért mindez csupán találgatás. Mindenesetre a Fortune cikkéhez írt olvasói megjegyzések egyikében egy állítólagos orvos szerint a hasnyálmirigy neuroendokrin rákjai kevésbé hajlamosak a szerv fejrészében megjelenni, ugyanis e tumorok a Langerhans-szigetekben kezdődnek, és e szigetek koncentrációja magasabb a hasnyálmirigy test- és farokrészében. Ha a daganat valóban itt jelent meg, akkor a Whipple-eljárás indokolatlan lett volna, és Steve Jobson egy sokkal egyszerűbb, kevésbé radikális műtétet hajtottak végre, ami valószínűleg nem okozhatna ilyen testsúlyproblémákat.

Egy másik hozzászóló azt állítja, hogy a felesége hasonló rákban szenved, és ismeretei szerint a műtéten kívül további kezelés is szükséges, ellenkező esetben a betegség kiújulhat, és áttéteket képezhet pl. a májban.

Nem tudhatjuk tehát, hogy Jobsnak volt-e Whipple-műtétje; ha igen, járt-e a fent említett komplikációkkal; vagy esetleg valami más okozza-e a soványságát.


Akkor mit tudunk?!

Nem tudunk semmit, azon kívül, ami négy éve történt. Állítólag Jobs (megint csak a Fortune szerint) eléggé szkeptikus az orvosi módszerekkel kapcsolatban, és a 2003-as diagnózis után kilenc hónapig különleges diétával próbálta kezelni a betegségét, reménykedve, hogy elkerülheti a műtétet. Ez alatt az idő alatt a cég semmiféle bejelentést nem tett Jobs betegségével kapcsolatban: ez ügyben két ügyvéddel is konzultáltak, akik szerint ez nem lett volna kötelező. (Mivel az Apple nyilvános részvénytársaság, köteles minden olyan információt nyilvánosságra hozni, ami közvetlenül befolyásolhatja a részvényeinek az árfolyamát. Ezek szerint Jobs egészsége nem esett ebbe a kategóriába.)

Tehát mindenki csak találgat, és terjengenek a pletykák.


Kinek lenne érdeke, hogy mesterségesen hisztériát keltsen?

Bárkinek, aki szeretné, hogy az Apple részvényeinek csökkenjen az árfolyama. A cég stabil növekedési pályán áll, a részvénye igen jó befektetésnek tűnik. Egy ideiglenes árfolyamesés jó alkalom lehetne, hogy valaki bevásároljon a részvényekből. És még számtalan egyéb spekuláció elképzelhető.


Nem akarok részvétlennek tűnni. Remélem, Steve Jobs sokáig fog élni. De az Apple egy nagy cég, és Jobs csak egy ember. Tényleg olyan nélkülözhetetlen ő?


Jobs több egyszerű cégvezetőnél. Ő alapította a céget kettesben Steve Wozniakkal, ő vezette a Macintosh-projektet, ő szorgalmazta a grafikus felület elterjesztését a számítástechnikában; az ő 1985-1997 közötti cége, a NeXT által fejlesztett operációs rendszer lett a Mac OS X alapja; ő virágoztatta fel újra az Apple-t, ami az ő kényszerű távolléte alatt mélyrepülésbe kezdett, az ő nevéhez fűződik az iMac, az iPod, az iPhone, és még sorolhatnánk, mi minden. Kemény kezű, karizmatikus és rettegett vezetőként mindenbe beleszól, mindent ő hagy jóvá, és ijesztő módon nagyon gyakran van igaza. Sokan tartanak attól, hogy Jobs távozása esetén nem lenne méltó utódja a cégnél, és az Apple ismét gondban lenne. De még ha nem is lenne gond az utódlással, az emberek tudatában mindenképpen véget érne egy legenda Jobs távozásával. Márpedig egy tőzsdei cég esetében nagyon fontos, hogy mi megy végbe az emberek tudatában — nagyjából az határozza meg a részvények árfolyamát.


Mi az a hasnyálmirigy?

A Wikipédia szerint:

A hasnyálmirigy (pancreas) a gerincesekben megtalálható belső (endokrin) és külső (exokrin) elválasztású mirigy. Endokrin funkcióját tekintve számos igen fontos hormont termel mint az inzulin, glukagon, és szomatosztatin. Exokrin mirigyként a pancreas által termelt nedvben számos fontos emésztőenzim mint a lipáz, amiláz található.

[...]

A hasnyálmirigy hosszan elnyúlt, fehéres-rózsaszínű mirigyes szerv, amely a hasüreg hátsó falán [...] helyezkedik el. A mirigy feji része a legszélesebb, amely kötőszövetesen összenőtt a patkóbéllel, annak homorulatában fekszik. A fej ferdén felfelé, jobbról balra, a test fő verőere aorta előtt elhelyezkedő hasnyálmirigy testben folytatódik, majd észrevehető különbség nélkül a pancreas farokban végződik. Lefelé és balra kanyarodó nyúlványa a processus uncinatus, amely a patkóbél alsó vizszintes szárát (pars horizontalis duodeni) követi.



Te lenyúltad az Index "szájbarágó" rovatát?!

Micsodát? Soha nem is hallottam róla.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://almahir.blog.hu/api/trackback/id/tr77525193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása