Almahír

Hírek az Apple háza tájáról, olyasvalakitől, akinek azért halvány fogalma van a dolgokról.

Címkék

BeszéljükMac

Nincs megjeleníthető elem

MacNN

Nincs megjeleníthető elem

Daring Fireball

Nincs megjeleníthető elem

Ars Technica Infinte Loop

Nincs megjeleníthető elem

AppleInsider

Nincs megjeleníthető elem

Lesz-e valaha Flash az iPhone-on?

2008.06.18. 01:19 - Pók

Címkék: flash javascript adobe iphone sproutcore

Az Adobe szerint lesz: a cég vezérigazgatója, Shantanu Narayen, azt állította hétfőn, hogy dolgoznak rajta – írja az Ars Technica, azt is megjegyezve, hogy a feladat önmagában nem lehet túl nehéz, hiszen az iPhone platform nem különbözik túl sokban a Mac OS X-től, amire, mint mindenki tudja, létezik már Flash.

Csakhogy Steve Jobs szerint a Flash túl lassú az iPhone-hoz, a szoftver "lite" verziója pedig túl gyenge, ezért szükség volna valamire a kettő között. Amíg az Adobe nem képes olyan verziót kifejleszteni, ami elnyerné az Apple tetszését, a szoftvercég nemigen tehet semmit: az Apple által az iPhone-hoz biztosított fejlesztői eszközök és azok licenszei nem teszik lehetővé egy Flash jellegű architektúra megvalósítását, tehát külön megállapodásra lenne szükség a két cég között ahhoz, hogy pl. egy plugin kerülhessen a telefon Safari böngészője alá. Más szavakkal: hiába fejlesztene ki az Adobe bármit, azt nem terjeszthetné szabályszerűen, és a felhasználók is csak garanciavesztés terhe mellett telepíthetnék a Flasht az iPhone-jukra.

Úgy tűnik azonban, hogy az Apple nem igazán rajong a Flashért: a cég weboldalának tavaly nyári áttervezésekor például szinte teljesen kihagyták belőle ezt a technológiát, és JavaScript-alapú megoldásokkal pótolták. Daniel Eran Dilger, a Roughlydrafted.com weboldal fanatikus Apple-hívő szerzője szerint pl. az Apple kifejezetten ki akarja csinálni a Flasht, úgy, ahogy van.

Talán az sem véletlen, hogy az Apple erősen támogatni kezdte a SproutCore nevű, szintén JavaScript alapú, nyílt forráskódú alkalmazás-fejlesztési frameworköt (aminek a segítségével a böngészőben minden plugin nélkül futtatható, teljesen "asztali" jellegű alkalmazásokat lehet fejleszteni), és pl. Dilger szerint a nemsokára induló MobileMe szolgáltatás is ezen fog alapulni.

Nem tudjuk tehát, lesz-e valaha Flash az iPhone-on. Lehet, hogy hamarosan nem csak ott nem lesz?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://almahir.blog.hu/api/trackback/id/tr21526487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása