Almahír

Hírek az Apple háza tájáról, olyasvalakitől, akinek azért halvány fogalma van a dolgokról.

Címkék

BeszéljükMac

Nincs megjeleníthető elem

MacNN

Nincs megjeleníthető elem

Daring Fireball

Nincs megjeleníthető elem

Ars Technica Infinte Loop

Nincs megjeleníthető elem

AppleInsider

Nincs megjeleníthető elem

Tíz újdonság a Snow Leopardban

2008.06.25. 13:32 - Pók

Címkék: mac os x oprendszer állítólag snow leopard

Daniel Eran Dilger, a grafomán Apple-rajongó, 2000 szavas cikkben ismerteti a Snow Leopard eddig nem igazán publikált újításait. Az AppleInsider megkísérelte összefoglalni Dilger írását, de sajnos becsúszott nekik pár szamárság (pl. a Sproutcore nevű webes technológiát is a Snow Leopard alá sorolták).

Stábunk ezért az eredeti szöveget vonta górcső alá, és igyekezett kihámozni belőle a lényeget. Örömmel jelenthetjük, hogy Dilger cikkét sikerült a felére redukálnunk, még szerkesztői megjegyzésekkel együtt is! Kellemes olvasást.

Dilger szerint az Apple marketingje nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy nem lesznek új szolgáltatások a Snow Leopardban. Dilger gyorsan meg is említ tíz újítást, természetesen az olyan már eddig említett és már hivatalosan is bejelentett fejlesztés mellett, mint a QuickTime X, illetve a programozók számára érdekes OpenCL és Grand Central technológiák.

Az egyik, eléggé ezoterikus újdonság az LLVM (Low-Level Virtual Machine) nevű kód-optimalizálási és compiler technológia lesz. Ez (a jelenlegi GCC compilerrel együttműködve) akár 33%-kal gyorsabban futó programokat eredményezhet majd ugyanazon a hardveren — írja Dilger.

Hasonló "láthatatlan" változás lesz a CUPS (Common Unix Printing System) új, 1.4-es verziója; akit érdekel az ilyesmi, bizonyára örülni fog neki.

Elég nagy dolog a ZFS, a Sun által fejlesztett fájlrendszer átvétele. Olvasási módban már a Leopard is kezeli, a következő nagymacska viszont írni is tudja majd. A ZDnet egyik blogján elég jó összefoglalót írtak róla, magyar fordítása a Beszéljükmacnél olvasható. Dilger szerint nem várható azonban, hogy a ma használatos HFS+ fájlrendszert hamarosan leváltaná a ZFS, mert az inkább szerverek, sok merevlemezt használó és nagy adatbiztonságot igénylő rendszerek számára hasznos igazán.

Dilger ezek után találgatásba bocsátkozik, mégpedig a push technológiával kapcsolatban. Tudjuk, hogy a Snow Leopard elődjénél annyival kompatibilisebb lesz az Exchange-dzsel, hogy a szerveren megjelenő változások (új levél érkezése, adatváltozás a kontaktlistában stb.) azonnal érvényesülnek majd a kliensprogramokban is (Mail, Address Book). Tudjuk továbbá, hogy a .Mac utódja, a MobileMe szolgáltatás (bevallottan az Exchange vetélytársaként) ugyanezt hozza majd. Sőt, még tudunk a Push Notification Service (PNS)-ről is (videó): mivel az iPhone-on a háttérben nem futhatnak programok, kellett egy megoldás arra, hogy a felhasználó mégiscsak értesüljön valahonnan, ha pl. új MSN-üzenetet kapott, vagy az Ebayen valaki rálicitált. Ezért született a PNS: ezen keresztül az Apple szervere folyamatos kapcsolatban lesz az iPhone-nal, és ha egy külsős alkalmazás (pl. Ebay-kliens) valamit üzenni szeretne a felhasználónak, az Apple szerverének segítségével megteheti. Létezik továbbá a Back to My Mac, a .Mac egyik szolgáltatása, ami lehetővé teszi, hogy Macintoshok a neten keresztül kommunikáljanak egymással (fájlcsere, képernyőmegosztás stb.). Nos, itt jön a találgatás: Dilger szerint lesz (vagy legalább is "igazán lehetne") valami hasonló a Mac OS X 10.6-ban is, ami a Back to My Mac és a PNS kombinációjaként megnyitná az utat a külsős fejlesztők előtt, hogy programjaik Macintoshok és iPhone-ok között üzengessenek. (Ööööö… biztos jó lenne – a szerk.)

Aztán lesznek még külön programként futó webes alkalmazások. Ezt azóta már mások is megírták, és nem nagy ördöngősség, csak annyi, hogy pl. a Gmailből csinálhatunk egy külön programot, külön ikonnal és függetlenül a többi Safari-ablaktól, tehát ha bezárjuk a Safarit, vagy az elszáll (na nem mintha valaha is tenne ilyet), akkor a gmailes ablakunk megmarad, mert az immáron nem egy Safariban mutatott oldal, hanem egy külön alkalmazás. Azt nem tudja senki egyelőre, hogy offline webalapú programok is írhatók és futtathatók (valamint tárolhatók) lesznek-e ezen a módon, vagy csak amolyan könyvjelző-jelleggel működik-e majd a dolog. Ja, Dilger még kitér a SquirrelFish nevű JavaScript interpreterre is, amit az új oprendszer át fog venni – ez már hivatalos.

Némi elengedhetetlen Microsoft-gyalázás után Daniel Eran megemlíti, hogy "vak tyúk is talál szemet" alapon azért véletlenül néha Bill Gates excége is belebotlik valami hasznos újításba, főleg a szövegszerkesztés területén, mint pl. az aláhúzásos helyesírás- és nyelvtanellenőrzés, amiket az Apple már átvett, illetve néhány olyanba is, amit csak most fog átvenni. Dilger szerint ilyen az automatikus javítás (amitől az Isten óvjon meg – a szerk.) és szövegcsere (pl. TM-ből ™ lesz), illetve az "okos" gondolatjel-beillesztés. Mindez persze, az OS X-től megszokott módon minden szövegszerkesztésre alkalmas program részévé válik (és nagyon remélem, hogy mind-mind kikapcsolható lesz – a szerk.).

Pár apróság következik. A Mail már a sima (nem hó-) Leopardban is kiszúrja, ha pl. (lak- vagy postai) címet találunk nézegetni vagy gépelni, és rögtön lehetővé teszi, hogy azt az Address Bookba elmentsük, netán a Google Mapson megkeressük; de időpontokat és eseményeket is kigyűjthetünk vele az iCalbe. Ez a Data Detector szolgáltatás, ami a Mail fogságából kitörve az egész rendszert megszállja majd Dilger szerint.

Jó hír a DTP-s szakmunkásoknak, hogy a rendszer a szükséges fontokat automatikusan levadássza és aktiválja majd, így talán még kevesebben fogják gyászolni a letűnt Adobe Type Manager Deluxe-ot.

Ha valakinek tetszenek a MacBook Air és Pro MultiTouch-szolgáltatásai (videó), de az nem, hogy ezek csak az Apple által írt szoftverekben működnek, az örülhet: állítólag a Snow Leopard fejlesztői eszközei lehetővé teszik majd, hogy bárki hasonlókat építsen bele az általa írott alkalmazásokba.

Végül a méretről: Dilger szerint a flashmemóriás készülékek terjedése miatt egyre fontosabb, hogy ne foglaljon nagy helyet az operációs rendszer. A Snow Leopard méretcsökkenése igen drámainak ígérkezik, pl. a TextEdit 22-ről 2 megabájtra fogyott, a Mail pedig 287-ről 91-re (persze ezek korai béták, és ki tudja, mi minden hiányzik belőlük – a szerk.), és Dilger spekulációja szerint ez két dolognak köszönhető. Egyrészt a raszteres ikonok és egyéb grafikák helyett a rendszer át fog térni vektorosakra, amik jóval kisebb fájlméretet és korlátlan nagyságban való megjelenítést jelentenek majd. (A fejlesztőket segítendő, az Apple már korábban megígérte Dilger szerint, hogy egy egész kollekciót fog a rendelkezésükre fog bocsátani ilyen előre megrajzolt vektoros grafikákból.) A másik ok az, hogy jó eséllyel optimalizálják a nyelvi verziókat is: ma rengeteg tárhelyet foglalnak el a 18-nyelvű kezelői felületek, amik nyilván hihetetlen mennyiségű ismétlődő elemet tartalmaznak. (Vajon hány százszor szerepel egy átlagfelhasználó merevlemezén az, hogy "File" és "Edit", mondjuk németül és franciául? – a szerk.)

Úgy tűnik, ez tényleg tíz lett.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://almahir.blog.hu/api/trackback/id/tr51536752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

makaroni · http://ciciciti.myminicity.com/ 2008.07.02. 13:43:28

nem félrefordítás a "18-nyelvű kezelői felületek"?

valamiért nekem az "i18n" ugrik be ettől. ami azért i18n mert az internationalization szóban az i és az n között 18 betű van :)

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.07.02. 15:05:36

Nem, véletlenül tényleg 18 nyelven futtatható a Mac OS X: angol, japán, francia, német, spanyol, olasz, holland, svéd, dán, norvég, finn, kínai, egyszerűsített kínai, koreai, brazil portugál, portugál portugál, orosz és lengyel.
süti beállítások módosítása