Almahír

Hírek az Apple háza tájáról, olyasvalakitől, akinek azért halvány fogalma van a dolgokról.

Címkék

BeszéljükMac

Nincs megjeleníthető elem

MacNN

Nincs megjeleníthető elem

Daring Fireball

Nincs megjeleníthető elem

Ars Technica Infinte Loop

Nincs megjeleníthető elem

AppleInsider

Nincs megjeleníthető elem

Nem lesznek olcsóbbak az új Apple-laptopok

2008.10.14. 16:48 - Pók

Címkék: árak macbook állítólag

Hiába szeretné mindenki, úgy néz ki, nem jön 800-dolláros laptop az Apple-től. John Gruber, az általában rendkívül megbízható Daring Fireball blog szerzője tudni véli, hogy pontosan mit is fog Steve Jobs bejelenteni néhány órán belül:

  • Egy darabból készített alumínium házat kap a MacBook Pro, sokkal szebb és egységesebb külseje lesz az eddiginél (ronda műanyag alkatrészek és látható zár nélkül). A billentyűzete olyan lesz, mint a MacBook Airé, a képernyő köré fekete keretet kap (mint az iMac), és nem lesz többé rendelhető matt képernyővel.
  • Nem frissítik a 17-collos modellt: az ugyanúgy fog kinézni, mint eddig, és az alább részletezendő változások sem fogják érinteni. Csak kicsit több RAM-ot és nagyobb merevlemezt kap.
  • A MacBook Pro gépek ára nem változik.
  • A MacBook gépek három konfigurációjából a két drágábbikat (az 1299 és 1499 dollárosokat) lecserélik alumíniumból készült, 13 collos modellekre. A design állítólag egy az egyben ugyanolyan lesz, mint a Pro gépeké, csak kisebb méretben. Az áruk marad; az olcsóbbik gyengébb(!) processzort kap, a drágábbik ugyanolyat, mint eddig – viszont ezért bőségesen kárpótol majd az új grafikus chipset: az integrált Intel-chipeket lecserélik az Nvidia 9400M-ekre, amik elegendőek még egy 30-collos Cinema Display meghajtásához is.
  • Megmarad a legolcsóbb fehér műanyag MacBook is, változatlan paraméterekkel, viszont némileg csökkentett, 999 dolláros áron. Ennyit az olcsóságról...
  • A MacBook Prók is kapnak grafikus kártyát. Ja, hogy nekik már eddig is volt? Nem baj, kapnak még egyet. Valami miatt kettő is lesz bennük Gruber szerint. Talán az OpenCL platform jobb kihasználása érdekében, talán másért: hamarosan megtudjuk.
  • Az új laptopok trackpadje üvegből készül, és egyben gombként is funkcionál. Nincs tehát többé külön gomb a trackpad felett, magát az érintőfelületet lehet lenyomni. Állítólag király.
  • A MacBook Air külseje nem változik. Ő is megkapja az új videókártyát, és megduplázzák a háttértárát mindkét modellnek. Az ára marad.
  • Viszont valóban lesz új 899 dolláros termék, mint azt sokan remélik, de az nem laptop lesz, hanem egy új, LED-es, 24 collos monitor.
  • Az összes új laptop kijelzője LED-alapú lesz.

[Almahír-kommentár] Szóval az Apple továbbra sem gondolja úgy, hogy be kellene szállnia az árversenybe. Pedig a rendkívül bölcs elemzők már azt is kiszámolták, hogy az Apple "potenciális" laptop-vevőköre és laptop-bevételei egyaránt 50%-kal növekednének, ha leszállítaná a notebook-gépei árát 900 dollár alá. (És persze valahogy így is nyereségesek maradnának szerintük.)

Nem tudjuk még, mi az a "Brick" nevű állítólagos gyártási technológia, de mindenesetre kedvenc habzó szájú Apple-rajongónk, Daniel Eran Dilger hosszadalmas cikkben hülyézi le azokat, akik szerint az Apple valóban az USA-ba telepítené át a gyártást, még ha robotok dolgoznának is a sokak által vizionált új Apple-üzemekben.

Pár óra, és meglátjuk.

Ja, és mielőtt megint megkapnánk a dörgedelmes rendreutasítást blogtársunktól: természetesen a világválság miatt úgyis bezár az Apple, és senki nem fog laptopot venni. Pláne ilyen drágát.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://almahir.blog.hu/api/trackback/id/tr58713733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HTBites 2008.10.18. 14:58:54

Nagyon örülök, hogy visszatért a blog, hiányoltam. Szerintem ne adjátok fel, minél több hírt és remek kritikát írtok, annál több ember fogja megtalálni a blogot. Én pl. szívesen elolvasnám a blog szerkesztőjének a véleményét az új Macbook családról.
süti beállítások módosítása