Almahír

Hírek az Apple háza tájáról, olyasvalakitől, akinek azért halvány fogalma van a dolgokról.

Címkék

BeszéljükMac

Nincs megjeleníthető elem

MacNN

Nincs megjeleníthető elem

Daring Fireball

Nincs megjeleníthető elem

Ars Technica Infinte Loop

Nincs megjeleníthető elem

AppleInsider

Nincs megjeleníthető elem

Bill Gates harca a Windows Update-tel

2008.06.29. 09:00 - Pók

Címkék: microsoft windows bill gates

Az alábbiakban egy levelet olvashatunk, amit egy teljesen jogosan frusztrált, ám kissé hozzá nem értő és kekec benyomást keltő felhasználó írt a Microsoft különböző menedzsereinek arról, hogy egy óra szenvedés után sem sikerült telepítenie a Moviemaker programot, illetve megvásárolnia a Digital Plus csomagot (akármi legyen is az utóbbi).

Dühös felhasználónk arról panaszkodik, hogy lassú a Microsoft.com oldala; zavaros a telepítés menete, és az instrukciók nem sokat segítenek; sok "ijesztő nevű" és túlzottan nagy javítócsomagot kell letölteni; indokolatlanul újra kell bootolni; majd az alkalmazások listájába egy csomó "szar" kerül – ám a Moviemaker véletlenül sincs köztük. És így tovább.

Mindenki tudja, hogy a Windows idegesítő. Miért érdekes, ha valaki ilyeneket vág az ezért felelős mérnökök fejéhez? Hát azért, mert ez az ideges felhasználó történetesen Bill Gates volt, 2003-ban. Levele a Microsoft valamelyik perében szerepelt bizonyítékként, és így került nyilvánosságra. A Seattle Post Intelligencer újságírója lelt rá erre a gyöngyszemre, és közölte a minap teljes terjedelmében. 

Mi is így teszünk (lásd lent); a levelet fordítói teamünk igyekezett minél szöveghűbben, az eredeti stílusban, annak bájával, szóismétléseivel, hibáival együtt átültetni magyarba. Olvassák szeretettel, és közben gondolkozzanak azon, hogy nem furcsa-e, hogy a Microsoft (a napokban leköszönő) elnökének már öt éve is csak ennyi köze volt a cég dolgaihoz. Vajon véletlen-e, hogy Steve Jobs láthatóan mindent tudni és érteni akar, amit az Apple csinál (például ő mutatja be nyilvánosan szinte az összes termék és szolgáltatás részletes működését) – és hogy, hogy nem, de a használhatósággal általában nincsenek ilyen jellegű problémák az ő cégénél?

Íme a levél.

 

Feladó: Bill Gates
Küldve: 2003. január 15, szerda, 10:05 AM
Címzett: Jim Allchin
Cc: Chris Jones (WINDOWS); Bharat Shah (NT); Joe Peterson; Will Poole; Brian Valentine; Anoop Gupta (RESEARCH)
Tárgy: Dühöngés a Windows használhatóságának általános leromlásán 

Nagyon csalódott vagyok, amiért a Windows Használhatósága visszafelé fejlődik, és a programmenedzsment-csoportok nem erőltetik a használhatósági kérdéseket.

Tessék egy példa tegnapról.

Le akartam tölteni a Moviemakert, és megvenni a Digital Plus csomagot... ezért felmentem a Microsoft.com-ra. Van nekik (sic!) egy letöltési szekciójuk, ezért azt néztem.

Az első 5 alkalommal, amikor használni próbáltam, timeoutolt, mielőtt bejött volna a letöltési oldal. Aztán végre sikerült behoznom, 8 másodperc várakozás után.

Ez a weboldal olyan lassú, hogy az már használhatatlan.

Nem volt benne a top 5 listában, tehát kértem a további 45-öt.

Ez a 45 név teljesen zavaros. Hozzájuk képest még az olyan dolgok is világosnak tűnnek, mint a "C:\Documents and Settings\billg\My Documents\My Pictures".

Nem szűri őket a rendszer... így sok köztük a furcsaság.

Próbáltam szűkíteni a keresést a Médiás dolgokra. Sehol a moviemaker. Beírtam, hogy movie – semmi. Beírtam, hogy movie maker. Semmi.

Na, erre feladtam, és írtam Amirnek – hol ez a Moviemaker letöltés? Létezik egyáltalán?

Azt a választ kaptam, hogy arra senki nem számított, hogy a letöltési oldalon akarna valaki bármit is letölteni.

Azt mondták, hogy menjek a főoldalon a kereséshez, és oda írjam be, hogy movie maker (nem moviemaker!).

Kipróbáltam. Szörnyen lassú volt, de 6 másodperc várakozás után megjelent.

Gondoltam, most majd egész biztosan lesz ott egy gomb, amivel letölthetem.

Ehelyett inkább olyan volt, mint valami rejtvény. Elküldött a Windows Update-be, hogy ott csináljak mindenféle szertartásokat.

Ezt nagyon furcsának találtam. Miért kellene bárhova máshová mennem, és holmi ellenőrzést csinálnom, ha le akarom tölteni a moviemakert? 

Szóval elmentem a Windows Update-be, az meg kitalálta, hogy egy csomó vezérlőt le kell töltenem. Nem is egyszer, hanem többször, közben meg mutat néhány bizarr párbeszédablakot.

A Windows update-nek nincs valami közös nyelve a Windowssal, amin beszélhetnének egymással?

Megcsináltam az ellenőrzést. Beletelt némi időbe, és a végén azt mondta, hogy elengedhetetlenül fontos, hogy letöltsek 17 megabájtnyi cuccot.

Nekem azt mondták, hogy a javításaink csak a változásokat tartalmazzák. Ehhez képest 17 megát kellett letöltenem alig hat dologhoz, amik a lehető LEGIJESZTŐBB módon voltak elnevezve.

Letöltöttem, az gyorsan ment. Aztán telepítést akart csinálni. Ez 6 percig tartott, és a gép olyan lassú lett, hogy közben semmi másra nem tudtam használni. 

Mi a fene történt ez alatt a hat perc alatt? Ez őrület. Mindez már a letöltés befejezése után.

Aztán azt mondta, hogy indítsam újra a gépet. Miért kéne ezt tennem? Minden éjjel újraindítom -- miért kellene megint újraindítanom?

Újraindítottam, mert RAGASZKODOTT hozzá. Természetesen ez azzal járt, hogy az Outlookom állapota teljesen elveszett.

Felállt a rendszer, én meg megint mentem a Windows Update-be. Már nem is emlékeztem, mit kerestem ott, hiszen én csak a Moviemakert akartam.

Visszamentem a Microsoft.com-ra, és megnéztem az instrukciókat. Rá kell kattintanom egy WindowsXP nevű mappára. Miért kéne ezt tennem? A Windows Update tudja, hogy Windows XP-t használok.

Mit jelent az, hogy arra a mappára kell kattintani? Erre jön egy csomó zavaros cucc, de legalább ott van köztük a Moviemaker.

Letöltöm. A letöltés gyors, de az Install sok percig tart. Elképesztő, mennyire lassú. 

Egyszer csak megtudom, hogy a Windows Media Series 9 is kell a letöltéshez.

Jó, eldöntöm, hogy telepítem azt is. Ezúttal ablakok jönnek, és azt kérdezik, hogy "Megnyitás" vagy "Mentés". Az instrukciók között nincs útmutatás, hogy melyiket kell választanom. Fogalmam sincs, melyiket kell választanom.

A letöltés gyors, és ennek a telepítése 7 percig tart.

Na, gondolom, most már lesz Moviemakerem. Odamegyek a programok hozzáadása/törlése helyre, hogy ellenőrizzem, tényleg ott van-e.

Nincs ott.

Mi van ott? A következő szemét van ott: Microsoft Autoupdate Exclusive test package, Microsoft Autoupdate Reboot test package, Microsoft Autoupdate testpackage1. Microsoft AUtoupdate testpackage2, Microsoft Autoupdate Test package3.

Valaki úgy döntött, hogy összebarmolja a Windows egyetlen használható részét? A fájlrendszer már használhatatlan. A registry használhatatlan. Legalább ez a programlista normális hely volt, erre most ez is el lett szarva.

De ez csak a kezdete a szarnak. Lejjebb olyanok vannak kilistázva, hogy Windows XP Hotfix további információért lásd Q329048. Mi az a Q329048? Miért szerepelnek ezek a javítások itt? Némelyik javítás csak olyasmit (sic!), hogy Q810655, ahelyett, hogy további információért lásd Q810655.

Micsoda totális káosz.

A Moviemaker meg nincs ott.

Ekkor leteszek a Moviemakerről, és elhatározom, hogy letöltöm a Digital Plus Csomagot.

Azt mondja, meg kell adnom egy csomó információt magamról.

Beírok mindent, aztán mivel úgy dönt, hogy elírtam valamit, újra kell próbálkoznom. Naná, hogy elfelejti a többségét annak, amit beírtam.

Megpróbálom helyesen beírni ötször, ez meg egyre csak törli nekem, hogy írjam be megint.

Szóval több mint egy órányi őrület után, miközben a programlistából disznóól lett, és megrettenve tapasztaltam, hogy a Microsoft.com egy pocsék weboldal, még mindig nem tudom futtatni a Moviemakert, és nincs meg a plus csomagom.

Egyszerűen elképeszt, mennyire nem figyel senki a használhatóságra, amint az ezekből a példákból is látszik. Azt hittem, a Windows Network-helyeknél mélyebbre már nem süllyedhetünk, vagy az üzeneteknél, amik akkor jönnek, amikor a 802.11-et akarom használni. (hát nem imádnivaló az a gyökértanúsítványos üzenet?)

Ha majd tudom is használni a cuccot, biztosan lesz még visszajelzésem.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://almahir.blog.hu/api/trackback/id/tr9544065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani 2008.06.30. 21:14:14

Habár sok igazság van benne, kicsit Fake-nek tűnik.

RekSpa 2008.06.30. 21:18:42

Sok igazság van a leírtakban, de biztos hogy nem Fake?

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.06.30. 23:03:21

Ugyan már. Az Almahír nem dől be hamisításoknak.

Nem valószínű, hogy a Seattle Post-Intelligencer, egy 128 ezer példányban megjelenő, 1863-ban alapított napilap, ilyesmivel kockáztatná a hírnevét. A linkelt cikk szerint Gates reagált is, hogy naponta küldött ilyen leveleket, "ez volt a munkája".

Egyébként az email a 7199-es számú bizonyíték az Iowa állambeli Comes kontra Microsoft perben. A PDF több helyen is fent van a weben, én itt találtam meg: antitrust.slated.org/www.iowaconsumercase.org/01162007/7000-7994.html

A helyi bíróság weboldalán itt lehet rákeresni a perre: www.iowacourts.state.ia.us/ESAWebApp/TrialSimpFrame

Ha valakinek megér (havi) 25 dollárt, és még mindig nem hisz (az antitrust.slated.org-nak sem), itt aztán abszolút autentikus módon ellenőrizheti az összes csatolt bizonyítékot.

fraki 2008.07.24. 02:22:50

„a levelet fordítói teamünk igyekezett minél szöveghűbben, az eredeti stílusban, annak bájával, szóismétléseivel” stb.

Let me give you my experience from yesterday.
Tessék egy példa tegnapról.

Itt mellélőttetek, az eredeti színtisztán formálisabb, mint a fordítás.
süti beállítások módosítása