Almahír

Hírek az Apple háza tájáról, olyasvalakitől, akinek azért halvány fogalma van a dolgokról.

Címkék

MacNN

Daring Fireball

Ars Technica Infinte Loop

  • Hibás feed URL.

Ki lesz az új Steve Jobs?

2008.06.25. 02:19 - Pók

Címkék: apple vélemény steve jobs

A Fortune felteszi a megkerülhetetlen kérdést: ki lesz Jobs utódja, ha az Apple karizmatikus vezére (bármilyen okból) megszűnik az Apple karizmatikus vezérének lenni? Philip Elmer-DeWitt újságíró végigmegy az Apple-felsővezetők listáján, a (szerinte) legvalószínűbb Tim Cooktól lefelé haladva hatodik helyezett Jonathan Ive-ig.

Természetesen nekünk is van véleményünk, de mivel időnk annál kevesebb, ezért koncentráljunk e hat emberre mi is!

 

Timothy D. Cook
Operatív igazgató (Chief Operations Officer)

Almahír: Baromság. Elmer-DeWitt (és sok ember) szerint ő a legesélyesebb, mert már ma is nagyjából ő intéz mindent a cégnél, és Steve Jobs 2004-es műtétje idején hivatalosan ő vette át az irányítást. Mi akkor a baj? Hát az, hogy ez az ember pontosan erre alkalmas. Működtetni a dolgokat, illetve tartani a frontot, amíg a főnök távol van. Ideális és örök második ember, szürke eminenciás. De mint Jobs-utód? Ugyan már. A második mondata után elaludna a közönség. És vajon milyen egetrengető ötletei lehetnek? Íme a tinédzserek új kedvence, az Apple-féle raktárkészlet-nyilvántartó berendezés!

 

Tony Fadell
Az iPod részlegért felelős első elnökhelyettes (Senior Vice President, iPod Division)

Almahír: Kicsoda?! Oké, ő kilincselt az iPod ötletével az Apple-nél, és nagyon sokra vitte, sőt valami névtelen blogger szerint biztosan ő lenne Jobs jelöltje. És?! Hallott róla már valaki? 16 600 Google-találattal mit akarnak ezzel a szerencsétlennel?! Ne vicceljünk már. Különben is, nemrég még festett szőke volt.

 

Ron Johnson
A kiskereskedelemért felelős első elnökhelyettes (Senior Vice President, Retail)

Almahír: Beindította az Apple Store-hálózatot, erre a célra vette fel Jobs annak idején. Sikeres lett, persze, de… Most komolyan a boltosnak kellene vezetnie a Szilíciumvölgy egyik leginnovatívabb hardver-, szoftver- és médiacégét?!

  

Philip W. Schiller
A nemzetközi termékmarketingért felelős első elnökhelyettes (Senior Vice President, Worldwide Product Marketing)

Almahír: Szerethető, mackós figura, mindenki ismeri. Oké, a marketing komoly és fontos dolog, de vajon tudja valaki, hogy Phil mit csinál azon kívül, hogy tágra nyílt szemekkel belemondja a kamerába: "És ez… a leggyorsabb Mac… amit valaha árultunk!!!"? Naná, majd kicsit lassabb a tavalyinál. Egyébként meg Isten mentsen attól, hogy egy marketinges legyen a nagyfőnök.

 

Scott Forstall
Az iPhone szoftveréért felelős első elnökhelyettes (Senior Vice President, iPhone Software)

Almahír: Ő lesz az. Halál komolyan. Fiatal, dinamikus, karizmatikus, okos. Ugye logikus, hogy Jobsnál ne legyen öregebb az utódjelöltje?! (Na jó, a többiek sem sokkal öregebbek, de csak Scottnak van igazán kölyökképe.) Ennek ellenére Scott régi veterán, a NeXT-től jött, az OS X elődjén dolgozott, majd a Leopard csapatát vezette. Most pedig a pillanatnyilag legfontosabb Apple-termék legfontosabb részéért felel. Beszélni, szerepelni is jól tud, újabban a bemutatók sztárja. Ráadásul állítólag nagyítóval nézi az iPhone szoftverét, és pixelenként köt bele, ami biztató jel: Jobsot is mindenki ilyennek képzeli.

 

Jonathan Ive
Az ipari formatervezésért felelős első elnökhelyettes (Senior Vice President, Industrial Design)

Almahír: Na, őt is divat még emlegetni. Ő tervezte azt a sok szép kütyüt! Rengeteg díjat nyert! És az Apple-nél a tervezés a legfontosabb! Nos, nem az. Nagyon fontos, ezért is csináltak első elnökhelyettest egy tervezőből. Sokra vitte, reméljük, ezzel megelégszik, tudniillik Jonnie számára itt ér véget a ranglétra. Na nehogy már ez a halk szavú vécétervező irányítsa az Apple-t…! Még egy díjat sem mer átvenni, azt is Jobs csinálta helyette.

   * * *

Még komolyabbra fordítva a szót: egyáltalán nem biztos, hogy Steve Jobsot pótolni akarná az Apple. Lehet, hogy ilyen egyszemélyi, karizmatikus vezetője soha többet nem lesz a cégnek, és az is lehet, hogy ennek ellenére semmi komoly baj nem lesz Jobs távozásakor. Bármelyik elnökhelyettest hallgatva kicsit az az ember érzése, mintha magát Jobsot hallaná: az öreg valószínűleg nem akármilyen agymosást végezhetett a birodalmában. És ez jó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://almahir.blog.hu/api/trackback/id/tr3538148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.